Ilmoittautuminen kevään 2022 Hyvinvointitutor-koulutuksiin on alkanut
Hyvinvointitutor-koulutuksen tavoitteena on edistää toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointia ja oppilaitoksen hyvää ilmapiiriä. Koulutus antaa valmiudet hyvinvointitutoreiden kouluttamiseen oppilaitoksessa. Helmikuussa 2022 järjestetään yksi ruotsinkielinen ja yksi ammattioppilaitoksien henkilöstölle suunnattu koulutus.

Syksyllä 2021 alkanut Hyvinvointitutor-koulutusten sarja jatkuu helmikuussa 2022. Tuolloin vuorossa ovat ruotsinkielinen koulutus sekä ammattioppilaitoksille suunnattu koulutus. Ilmoittautuminen koulutuksiin on nyt avautunut.
Hyvinvointitutor-koulutusta ja hyvinvointiryhmän toimintamallia on kehitetty ja testattu osana vuonna 2019 alkanutta Hyvinvointia lukioon -hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää opiskelijoiden taitoja huolehtia jaksamisestaan riittävän unen, liikunnan ja mielen hyvinvoinnin avulla. Hankkeen viimeisenä vaiheena on uuden koulutuksen levittäminen ja juurruttaminen käytäntöön valtakunnallisten, maksuttomien koulutusten avulla.
Myönteisiä kokemuksia syksyn 2021 koulutuksista
Likesillä terveyden edistämisen asiantuntijana työskentelevän Anu Kangasniemen (PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi) mukaan nuorten hyvinvointi puhuttaa kentällä toimivia ammattilaisia tällä hetkellä. Ajankohtaista teemaa käsiteltiin jo ensimmäisissä Hyvinvointitutor-koulutuksissa, jotka pidettiin suomeksi elokuussa 2021 etäyhteyden välityksellä.
Koulutukset keräsivät osallistujilta runsaasti kiittävää palautetta. Erityiskiitoksia annettiin aiheen käsittelyn kokonaisvaltaisuudesta, käytännöllisistä näkökulmista hyvinvoinnin laajaan teemaan sekä lukuisista harjoitteista ja eri oppilaitoksista kerätyistä esimerkeistä. Suurin osa koulutukseen osallistuneista ilmoitti kokevansa koulutuksen kaikki osa-alueet erittäin hyödyllisinä.
”Mukavasti tuotiin esille taustaa asioille sekä konkreettisia tapoja käydä käsiksi niihin.”
Syksyn 2021 koulutuksen osallistuja
”Käytännön vinkkejä, kivoja tehtäviä, joita voi käyttää ihan jo saman tien oppitunnilla tai ryhmänohjauksessa.”
Syksyn 2021 koulutuksen osallistuja
Vertaistoimintaa opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi
Hyvinvointitutor-koulutuksen tarkoitus on vertaistoiminnan avulla edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja oppilaitoksen hyvää ilmapiiriä. Hyvinvointitutortoiminta tarjoaa pysyvän ja säännöllisen rakenteen hyvinvointia edistävän toimintakulttuurin luomiseksi oppilaitokseen.
Koulutuksessa perehdytään muun muassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakiviin, mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen, hyvinvointia edistävään ilmapiiriin ja ympäristöön sekä hyvinvointitutortoimintaan. Osallistujat saavat valmiudet hyvinvointitutoreiden kouluttamiseksi omassa oppilaitoksessa.
”Päivän teemat toivat uusia ideoita vietäväksi työyhteisöön.”
Syksyn 2021 koulutuksen osallistuja
Hyvinvointitutor-koulutus on suunnattu toisen asteen oppilaitoksissa työskenteleville opettajille ja opiskelijaterveydenhuollon ammattilaisille, kuten koulupsykologeille, terveydenhoitajille ja kuraattoreille. Koulutukseen osallistuminen on maksutonta. Koulutus on luonteeltaan vuorovaikutteinen ja sisältää osallistavia harjoituksia, keskusteluja ja tehtäviä.
”Päivä antoi kovasti ajattelemisen aihetta. Mukavasti jaettiin kokemuksia ja käytännön esimerkkejäkin.”
Syksyn 2021 koulutuksen osallistuja

Anu Kangasniemi
Terveyden edistämisen asiantuntija Liikunnan ja terveyden tutkimus +358406847006 anu.kangasniemi@jamk.fi
Lue seuraavaksi nämä

Haemme viestinnän asiantuntijaa
Viestinnän asiantuntijana tehtäviisi kuuluvat muun muassa hankekokonaisuuksien viestinnän suunnittelu ja toteutus, sisällöntuotanto, verkkoviestintä ja sidosryhmäviestintä. Viestit liikkumisen ja liikunnan edistämisen teemoista erilaisille sidos- ja kohderyhmille sekä sisäisesti Jamkissa että ulkoisesti.

Arvopohjainen työskentely työkaluna mielen hyvinvoinnin tukemisessa
Miten arvo- ja hyväksyntäpohjainen lähestymistapa sekä HOT-menetelmä soveltuvat perheitä kohtaavien toimijoiden asiakas-ammattilaiskohtaamisiin? Tähän kysymykseen sukellettiin Mielen hyvinvointia edistämässä -koulutuksessa, jossa tutkiskeltiin omia arvoja eri näkökulmista havainnollistavien ja kokemuksellisten harjoitteiden avulla. Koulutus tarjosi ammattilaisille tutkittuun tietoon perustuvia käytännön työkaluja inhimillisiin, asiakaslähtöisiin kohtaamisiin.