Tutkimukset Hyvinvointi ja oppiminen Positiivinen psykologia hyvinvoinnin ja liikkumisen tukena
Positiivinen psykologia hyvinvoinnin ja liikkumisen tukena

Iloliike-hankkeessa edistetään opiskelijoiden hyvinvointia ja liikunnallista elämäntapaa positiivisen psykologian avulla. Tavoitteena on vahvistaa nuorten hyvinvointia, voimavaroja, myönteistä suhtautumista ja motivaatiota liikkumista kohtaan.
Hankkeessa tuotetaan koulutusta ja materiaalia osana oppilaitoksen hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria. Koulutuksissa sovelletaan positiivisen pedagogiikan ydinajatuksia mm. olemassa olevan hyvän huomaamisesta ja vahvuuksien hyödyntämisestä koko oppilaitoksen toimintakulttuuriin ja liikkumista edistävin toimenpiteisiin.
Koulutuksissa tuodaan myös esiin tutkimustietoa liikkumisen myönteisistä vaikutuksista psyykkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Liikkuminen tarjoaa kokonaisvaltaisen mahdollisuuden fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen kasvuun ja terveyden edistämiseen. Lisäksi liikkumisella on havaittu olevan myönteinen ja ennaltaehkäisevä vaikutus mielenterveyteen, kuten masennus- ja ahdistusoireiluun ja masennukseen.
Hanke tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden, kuten MIELI ry:n, Nyyti ry:n ja Liikkuva opiskelu -ohjelman kanssa. Hanke antaa myös konkreettista tukea oppilaitoksille, jotka kuuluvat Mieli liikkeelle -hankekokonaisuuteen vuoden 2022 aikana.
Iloliike-koulutus
Hankkeessa on tuotettu toisen asteen oppilaitosten henkilöstöille suunnattu hyvinvointia ja liikkumista tukeva Iloliike-koulutus yhteistyössä MIELI ry:n ja Nyyti ry:n kanssa.
Koulutuksen tarkoituksena on antaa opettajille ja muille ammattilaisille tietoa, käytännön harjoitteita ja työkaluja hyödynnettäväksi työssä opiskelijoiden parissa. Lisäksi koulutuksella pyritään tukemaan henkilöstön omaa jaksamista, joka on tärkeä lähtökohta opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisessä. Koulutuspakettia voidaan hyödyntää korkeakoulujen opiskelijoiden hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan edistämisessä.
Koulutuspaketti pilotoitiin keväällä 2022. Koulutukseen ilmoittautui kaikkiaan 80 osallistujaa ja heiltä kerättiin palautetta. Osallistujat antoivat kiitosta muun muassa käytännönläheisistä harjoitteista, joita koulutuksiin sisältyi. Pilotointivaiheen kokemusten pohjalta koulutuksen toteutusta arvioidaan ja kehitetään edelleen.
Syksyllä 2022 koulutusta tarjotaan valtakunnallisesti korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukion ja perusopetuksen henkilöstölle. Koulutuksia tarjotaan saavutettavasti osana oppilaitosten arkea verkkokoulutuksien ja -materiaalin avulla. Ilmoittautuminen syksyn Iloliike-koulutuksiin on avattu.
Hankkeen taustaa
Korona-aika on lisännyt entisestään opiskelijoiden hyvinvoinnin haasteita ja vähentänyt liikkumisen määrää. Hanke pyrkii vastaamaan tähän kipeään tarpeeseen, joka näkyy mm. opiskelijoiden väsymys-, masennus- ja ahdistuneisuusoireiluna.
Opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen on ottanut loikan myös opetussuunnitelmien uudistumisen osalta. Opetussuunnitelmissa vastuutetaan oppilaitosten henkilökuntaa yhä tiiviimmin huomioimaan hyvinvoinnin edistämisen ja hyvinvointitaitojen opettaminen esimerkiksi osana omaa opetettavaa ainetta. Hyvinvointitaidot, kuten itsestä huolehtiminen ja terveyskäyttäytyminen, omien vahvuuksien tunnistaminen sekä sinnikkyyden, joustavuuden ja myötätunnon harjoittaminen, ovat taitoja, joita esimerkiksi lukion uusi opetussuunnitelma peräänkuuluttaa. Ammatillisella puolella opiskelijoiden hyvinvointi kytkeytyy erityisesti tulevaan työkykyyn.
Iloliike-hankkeen tarkoituksena on antaa yhtenäinen punainen lanka hyvinvoinnin ja liikunnan edistämistyöhön koko oppilaitosten henkilöstölle, ja toisaalta tukea myös henkilöstön jaksamista. Opettajien hyvinvointi, hyvinvointiosaaminen ja -taidot vaikuttavat tutkitusti opiskelijoiden hyvinvointiin, hyvinvointitaitojen omaksumiseen sekä oppimiseen laajemmin.
Tiedotteet
Lisätietoja

Anu Kangasniemi
Terveyden edistämisen asiantuntija Liikunnan ja terveyden tutkimus +358406847006 anu.kangasniemi@jamk.fi
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö
Kesto: 2021–2022