Tutkimukset Hyvinvointi ja oppiminen Perhekeskustoiminta
Perhekeskustoiminta

Meijän perhe liikkeellä -hankkeessa vahvistetaan keskisuomalaisten perhekeskus-, liikunta- ja järjestötoimijoiden yhteisiä käytäntöjä lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tavoitteena on, että työn, järjestö- tai vapaaehtoistoiminnan kautta lapsiperheitä kohtaavilla toimijoilla on aiempaa enemmän työkaluja perheiden hyvinvointiin liittyvien asioiden, kuten liikunnan ja liikkumisen, puheeksi ottamiseen sekä liikkumaan kannustamiseen. Keski-Suomen Liikunta ry toimii hankkeessa osatoteuttajana.
Hankkeessa on mukana neljä keskisuomalaista pilottikuntaa, joissa perhekeskustoiminta on käynnissä. Kunnat ovat Joutsa, Keuruu, Laukaa ja Petäjävesi. Hankkeen kohderyhmiä ovat muun muassa:
- pilottikuntien monitoimijaiset tiimit, joissa on työntekijöitä sosiaali-, terveys- ja sivistyssektoreilta
- kunnan liikuntatoimi tai liikuntatoiminnasta vastaava toimi, kuten vapaa-aika- tai sivistystoimi
- kolmannen sektorin toimijat, esim. liikunta- ja muut harrasteseurat, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset, 4H-toiminta, partio, kulttuuritoimijat
- lapsiperheet
Perhekeskus on toimintamalli, joka kokoaa lapsille ja perheille suunnatut terveyttä, hyvinvointia, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Näitä ovat esimerkiksi neuvola-, varhaiskasvatus-, oppilashuolto- ja sosiaalipalvelut. Perheiden arjessa keskeisiä ovat myös erilaiset vapaa-aikaan liittyvät toiminnot, jotka nekin nivoutuvat osaksi perhekeskustoimintaa.
Hankkeen taustaa
Hankkeen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden monimuotoisuudesta sekä avata liikuntaan liittyviä käsitteitä toimijoille, jotka väestön hyvinvoinnin kannalta on tärkeää saada mukaan liikunnanedistämistyöhön. Keskeistä on se, millaisilla uusilla tavoilla kukin voisi edesauttaa lapsiperheiden liikunnan ja kokonaishyvinvoinnin lisääntymistä omasta työstään ja toiminnastaan käsin.
Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on, että kuntien perhekeskus- ja liikuntatoimijoilla sekä järjestöillä on yhtenäinen toimintakulttuuri lapsiperheiden kohtaamiseen ja kokonaishyvinvointiin liittyvien asioiden puheeksi ottamiseen. Tavoitteena on edistää terveyden ja hyvinvoinnin ennaltaehkäisevää työtä ja luoda edellytyksiä perheiden liikkumisen lisääntymiselle tulevaisuudessa.
Fyysisen aktiivisuuden vähyys aiheuttaa kaikissa ikäryhmissä monen tasoisia hyvinvoinnin vajeita, jotka heijastuvat niin päiväkoteihin, kouluihin, neuvoloihin, sosiaalityöhön, harrastuksiin kuin työpaikoille. Väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilan kohentamiseksi tarvitaan laajaa ja monitoimijaista otetta fyysisen aktiivisuuden edistämiseen. Tällöin kyse ei ole kapeasti liikunnasta harrastuksena, vaan edellytysten luomisesta lisätä ja sisällyttää fyysistä aktiivisuutta osaksi arkea ja eri palveluita.
Hankkeen toimenpiteitä
- maakunnalliset aloitus- ja päätösseminaarit
- työpajasarja pilottikunnissa (teemoina Hyvä arki lapselle -koulutus, Mielen hyvinvointi ja arvot, Kulttuurihyvinvointi ja taide sekä Luonto, leikki ja eläinavusteisuus)
Koronatilanteen vuoksi hankkeen seminaari siirtyy loppukevääseen 2021. Uusi päivämäärä, paikka ja ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.
Materiaalit
Tiedotteet
Lisätietoja kehittämishankkeesta:

Kaisa Koivuniemi
Terveyden edistämisen asiantuntija Liikunnan ja terveyden tutkimus +358504432352 kaisa.koivuniemi@likes.fi

Emma-Reetta Hämäläinen
Viestinnän asiantuntija Viestintä +358401629095 emma-reetta.hamalainen@likes.fi
Yhteistyössä: Keski-Suomen Liikunta ry, Keski-Suomen Seututerveyskeskus ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri ry
Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määräraha
Kesto: 2020 – 2022