Ylipaino näkyy lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurempi rasvan määrä kehossa on yhteydessä heikompiin fyysisen toimintakyvyn mittaustuloksiin 9–15-vuotiailla. Lisäksi liikunta-aktiivisuus oli yhteydessä parempiin mittaustuloksiin. Liikunnan lisääminen ja ylipainon ehkäisy ovat lapsilla ja nuorilla merkityksellisiä fyysisen toimintakyvyn kannalta.

Tutkimuksen mukaan suurempi rasvan määrä kehossa oli yhteydessä heikompiin tuloksiin fyysisen toimintakyvyn Move!-mittauksissa. Tämä näkyi etenkin mittauksissa, joissa kannateltiin tai siirrettiin oman kehon painoa, kuten juoksussa ja lihaskuntoa mittaavissa liikkeissä.

- Heikko fyysinen toimintakyky voi lapsilla ja nuorilla rajoittaa arjen mahdollisuuksia ja osallistumista liikunnallisiin peleihin, leikkeihin tai harrastuksiin, ja myöhemmin aikuisiällä heikentää fyysistä työkykyä, pohtii LIKES-tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston tutkija Laura Joensuu. Lisäksi hyvä kestävyyskunto tukee aiempien tutkimusten mukaan sydänterveyttä lapsilla, nuorilla ja aikuisilla.

- Fyysistä toimintakykyä on kuitenkin aina mahdollista kehittää, tutkija muistuttaa. Esimerkiksi kestävyyskunnon kehittämiseksi tarvitaan reipasta liikuntaa, jossa vähän hengästyy ja joutuu ponnistelemaan. Myös ylipainon ehkäisy tukee fyysistä toimintakykyä lapsilla ja nuorilla.

Tulokset tukevat Move!-mittausten tulkintaa

Suomen peruskouluissa käynnistettiin vuonna 2016 kansainvälisesti ainutlaatuinen Move! -fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä. Sen myötä kouluissa mitataan vuosittain kaikkien 5.-luokkalaisten ja syksystä 2018 lähtien myös 8.-luokkalaisten fyysinen toimintakyky. Järjestelmän avulla tavoitetaan vuosittain noin 100 000 lasta ja nuorta perheineen.

- Move!-mittausten tuloksista on mahdollista keskustella terveydenhoitajan kanssa 5. ja 8. luokilla toteutettavissa laajoissa terveystarkastuksissa. Jos fyysisessä toimintakyvyssä havaitaan haasteita, on syytä tarjota tukea esimerkiksi liikunnan ja painon hallinnan saralla, Joensuu sanoo.

Tuore tutkimus tarjoaa tietoa Move!-mittauksista ja apua niiden tulkinnan tueksi. Tutkimukseen osallistui 594 lasta ja nuorta yhdeksästä koulusta. Tutkittavat suorittivat Move!-mittaukset, joihin kuuluivat 20 metrin viivajuoksu, vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus, heitto-kiinniottoyhdistelmä sekä kehon liikkuvuuden mittaukset. Lisäksi osallistujien kehonkoostumus mitattiin bioimpedanssimenetelmällä ja liikunta-aktiivisuus aktiivisuusmittarilla.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä LIKES-tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston kanssa, ja se on osa Laura Joensuun väitöskirjakokonaisuutta, jossa tutkitaan lasten ja nuorten fyysiseen kuntoon vaikuttavia tekijöitä ja niiden terveysyhteyksiä. Alkuperäinen artikkeli Objectively measured physical activity, body composition and physical fitness: cross-sectional associations in 9 to 15-year-old children on julkaistu European Journal of Sport Science -lehdessä. 

Lisätietoja:

Joensuu Laura

Asiantuntija

Puhelin 020 762 95 86
Sähköpostiosoite
Osoite LIKES-tutkimuskeskus, Rautpohjankatu 8, 40700 Jyväskylä
Asiantuntemus kouluikäisten fyysinen toimintakyky, kuntotestaus, fysiologia, valmennus

Tammelin Tuija

Tutkimusjohtaja

Puhelin 020 762 9503
Sähköpostiosoite
Osoite LIKES-tutkimuskeskus, Rautpohjankatu 8, 40700 Jyväskylä
Asiantuntemus tutkimuksen johtaminen, fyysisen aktiivisuuden epidemiologia ja fysiologia, liikunta elämänkulussa, lasten ja nuorten liikunta

 

Lisätietoja Move! -fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmästä Opetushallituksen sivuilta: www.edu.fi/move.

 
Jaa sivu: