Kehon kuntoindeksi -mittaus on helppo tapa edistää työntekijöiden hyvinvointia

Riittävän hyvä fyysinen kunto tukee työkykyä ja ehkäisee uupumusta. Likesin Kehon kuntoindeksi -mittaus on helppo tapa edistää henkilöstön hyvinvointia arjessa.

Likesin mittauspalvelut ovat tehneet jo usean vuoden ajan yhteistyötä Sitowisen kanssa, joka on Suomen suurimpia rakennetun ympäristön asiantuntijayrityksiä. Alla Sitowisen työntekijät kertovat omin sanoin kokemuksiaan Kehon kuntoindeksi -mittauksista, jotka on toteutettu työpäivän lomassa.

Petri Seppänen, Jyväskylän aluejohtaja, Sitowise Oy

”Idea mittaukseen lähti alun perin mielenkiinnosta testausta kohtaan. Kun mittaus osoittautui helpoksi, selkeäksi ja myös suosituksi työntekijöiden kesken, testauksia päätettiin jatkaa ensimmäisen kokeilun jälkeen. Mittaus on toteutettu jo usean vuoden ajan kerran vuodessa meillä paikan päällä ja se on onnistunut helposti työpäivän aikana ilman erityisiä valmisteluita. Mittauksiin saavat meillä osallistua kaikki ja osallistuminen on vapaaehtoista. Joka vuosi lähes koko henkilöstömme on osallistunutkin testeihin.

Testit saavat työntekijät kiinnittämään enempi huomiota ravintoon, liikuntaan ja nukkumiseen, jotka ovat myös työhyvinvointia ylläpitäviä asioita. Osa on tehnyt pysyviäkin elämäntapamuutoksia tulosten kannustamana ja osa hyödyntää testejä osana omaa, tavoitteellista liikkumistaan.

”Mittaukset ovat tukeneet henkilöstömme hyvinvointia ja sopineet hyvin yrityksemme omiin, työhyvinvointia tukeviin toimiimme, joten jatkamme mittauksia myös tulevaisuudessa.”

Petri Seppänen, Jyväskylän aluejohtaja, Sitowise Oy

Mittaustulokset antavat mielenkiintoista tietoa ja ne herättävät aina myös keskustelua työyhteisössä, kuten myös vertailutiedot suhteessa koko väestöön.

Mittaukset ovat tukeneet henkilöstömme hyvinvointia ja sopineet hyvin yrityksemme omiin työhyvinvointia tukeviin toimiimme, joten jatkamme mittauksia myös tulevaisuudessa.”

Harri Valkonen, Sitowise Oy:n työntekijä

”Olen 59-vuotias mies ja nykyisin harrastan enemmän liikuntaa kuin 28–40 ikävuoden välissä.

16-vuotiaana olin SM-tason yleisurheilija, päälajina pituushyppy. 24 vuotta täytettyäni aloin harrastamaan kilpatanssia ja sitä sitten teinkin aktiivisti useamman vuoden myös valmentaen noin 10 vuotta. Lasten tultua kuvioihin liikunta valitettavasti jäi vähiin, mutta 39-vuotiaana sairastuin nivelreumaan ja se antoi minulle kimmokkeen uudelleen liikunnan pariin jatkuen tähän hetkeen asti.

Olen käynyt vastaavissa testeissä vähintään viisi kertaa ja muistan, että jo reilu 10 vuotta sitten oli tämä SuomiMies seikkailee -tapahtumarekka, jossa oli vastaavan tyyppisiä testejä.

Minulle testit ovat olleet erityisen tärkeitä johtuen kuvaamastani taustasta ja perussairaudestani sekä sen seurannasta. Pystyn vertaamaan eri vuosien tuloksia toisiinsa, ja varsinkin viskeraalirasvan suhteen olen pystynyt muuttamaan ruokavaliotani vieläkin terveellisempään suuntaan (mm. vähentänyt punaisen lihan syöntiä). Painoni onkin nyt sama kuin 30-vuotiaana (hääpuku mahtuu päälle).

Lisäksi minua tietysti kiinnostaa lihasmassan määrä ja näkyykö siinä esimerkiksi ruumiillisen työn tekeminen (kesämökin rakentaminen) tai kuntosalilla käynti. Hiihtoharrastus on rakkain ja siksi minulla on aina pienenä ongelmana kesäharjoittelun puute (golf ainoastaan), kun polvet eivät enää oikein kestä juoksua. Täytynee yrittää virittää pyöräilyharrastusta.

Polarin kestävyysmittaus on mielestäni tärkeä säilyttää mittauspaketin mukana, vaikka sen tietysti pystyn tekemään itsekin.

Annan arvoa työnantajalleni, että se on kustantanut ja järjestänyt testin. Mielestäni mittaukset ovat antaneet porukalle positiivista, työn ilmapiiriä nostattavaa henkeä liikuntainnostuneisuuden lisäksi. Fyysinen kunto parantaa työssäjaksamista (työtehoa, stressin sietokykyä), elämänlaatua ja jopa pidentää elinikää.

”Annan arvoa työnantajalleni, että se on kustantanut ja järjestänyt testin. Mielestäni mittaukset ovat antaneet porukalle positiivista, työilmapiiriä nostattavaa henkeä liikuntainnostuneisuuden lisäksi.”

Harri Valkonen, Sitowise Oy:n työntekijä

Insinöörinä minua kiinnostaa kaikki tilastointi, lukemat yms., joten sekin vielä lisää motivoitumistani asiaan – vaikka vanha sanonta sitä, että tieto lisää tuskaa tulee pitää mielessä. Ja mittaustuloksiin ei tule suhtautua liian vakavasti, mutta ne antavat kuitenkin oikean suunnan tilanteesta. Motivaatiotani kuvastanee sekin, että haluan välitestin nyt keväällä.

Tuloksetkin saadaan heti ja yhteinen analyysitilaisuuskin on ollut hyvä juuri sen takia, että jokainen osaa tulkita oikein omia tuloksiaan ja se auttaa hetkeksi pysähtymään asian äärelle.”

Lue seuraavaksi nämä

Palloliitto ja Likes kehittivät työkalun jalkapallon harrastamisen hinnasta

Suomen Palloliiton ja Likesin yhteistyön tuloksena oli visuaalinen tietoalusta
juniorijalkapallon todellisista kustannuksista Suomessa ja materiaali
vuorovaikutukseen seurojen kanssa. Tavoitteena on edistää tiedolla johtamista
harrastamisen kustannuksiin vaikuttamisessa.

Lue lisää

Tuloskortti: lasten ja nuorten liikunnan edistäminen

Mitä kaikkea lasten ja nuorten liikuntaa ja liikkumista edistettäessä kannattaa huomioida? Tuloskortin tavoitteena on tukea päätöksentekoa niin, että lasten ja nuorten hyvinvointi ja päätösten vaikutukset liikkumisen mahdollisuuksiin tulee huomioitua entistä paremmin.

Lue lisää