Yksi on joukosta poissa – ja hyvä niin!

Koronan varjolla olemme Suomessa suostuneet paljon suurempiin myönnytyksiin kuin mitä vaikkapa terveysliikuntasuositusten täyttäminen vaatii. Ja olemme myös oppineet, kuinka itselle hyvää tekeviä suosituksia voi arjessa toteuttaa, kirjoittaa Eino Havas.

Ei, en tarkoita joukostamme toisaalle siirtynyttä talousjohtajaa. Muutos ja menetys oli merkittävä, mutta sen pystyimme hoitamaan ja korvaamaan. En tarkoita myöskään menettämääni lenkkikaveria ja perheenjäsentä, joka laskettiin maan lepoon pari viikkoa sitten. Hänen korvaajaansa oman terveysliikuntasuositukseni täyttymisestä huolehtimiseen (kestävyysliikunnan osalta) saankin hakea. Enkä nyt viittaa syväekologi Pentti Linkolaan, jonka menehtymisestä uutisoitiin 5.4. En, vaikka hän jos kuka puhui kaiken muun ohessa ruumiillisen kunnon olevan kaiken a ja o, jotta jaksaa tehdä työtä ja pitää huolta itsestään ja muista.

Koronakriisillä on olemassa jossakin alku. Jossakin on (tai siis oli) joku, joka sai ensimmäisenä viruksen, ja tietämättään levitti sitä eteenpäin. Syyllistä ei koskaan saada varmuudella selville. Eikä se ole tässä tilanteessa oleellistakaan. Oleellista on ratkaisun aktiivinen etsiminen.

Tähän kriisiin on Suomessa reagoitu voimakkaasti, ja olemme suostuneet nöyrästi valmiuslain nojalla tehtyihin ajanvieton ja mukavuuden rajoituksiin. Me kaikki olemme mukauttaneet elämäämme eri toimintatavoiksi – siis ratkaisuksi. Olemme toivottavasti oivaltaneet, konkreettisesti, että nyt tätä ongelmaa ei enää hoidakaan se mystinen Joku, vaan tämän ratkaiseminen on meistä jokaisen asia. Jos me jokainen muutamme käyttäytymistämme, loppujen lopuksi aika vähän, saatamme pystyä hoitamaan tämän ongelman. Ja itse asiassa vain niin, että me jokainen, ihan jokainen – eikä vain joku muu – toimimme, kuten meitä ohjeistetaan.

”Olemme toivottavasti oivaltaneet, konkreettisesti, että nyt tätä ongelmaa ei enää hoidakaan se mystinen Joku, vaan tämän ratkaiseminen on meistä jokaisen asia.”

Kun Joku on joukosta poissa, mitä on tullut tilalle?

Liikunnan ja liikkumisen edistäjänä Likesin huomio kiinnittyy tietenkin poikkeusoloissa eläessämme liikkumisrajoituksiin. Liikkumisesta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan, monen eri tavoitteen ja näkökulman pohjalta.

Poliisi ryhtyi toimeenpanemaan valtioneuvoston asettamia liikkumisrajoituksia Uudenmaan ja muun Suomen välillä 28.3. Mutta ei se vielä mitään. Sitten Yle uutisoi 3.4. Googlen julkistamista tiedoista, joiden mukaan suomalaisten ulkoilumäärät lähtivät selkeään nousuun viikko WHO:n pandemiajulistuksen jälkeen. Maaliskuussa suomalaisten aktiivisuus lenkkipoluilla ja puistoissa kasvoi 48 prosenttia. Pari päivää myöhemmin Yle uutisoi, että poliisi valmistautuu purkamaan ulkoilupaikkoihin kohdistuvaa ruuhkaa!

Tuskinpa Metsähallitus, joka on esimerkillisesti panostanut kansallispuistojen ja luontoliikuntakohteiden kunnostamiseen ja niiden markkinoimiseen, kirjoitti Joulupukille kirjeessään, että ”Toisitko kansallispuistoihin sellaiset kävijämäärät, että poliisin pitää tulla paikalle ruuhkia selvittämään…”

Lamppu

Tyhjiöillä on taipumus täyttyä. Haluaisinpa uskoa, että kun pystymme ihan itse omilla toimillamme hoitamaan tämän koronan, jää sama itsestä ja myös läheisistä huolehtimisen eetos meihin pysyvästi. Koronan varjolla olemme suostuneet paljon suurempiin myönnytyksiin kuin mitä vaikkapa terveysliikuntasuositusten täyttäminen vaatii. Ja olemme myös oppineet, kuinka itselle hyvää tekeviä suosituksia voi arjessa toteuttaa. Ihan samoilla periaatteilla voimme jatkossakin pitää entistä parempaa huolta itsestämme ja hyvinvoinnistamme. Ja samoilla eväillä voinemme ihan varmasti ratkaista myös nurkan taakse lymyämään jääneen ”pikkuisen” sotekriisin.

Onkohan tämä lopulta niin, että kun on kansanvalta, on myös kansanvastuu?

”Koronan varjolla olemme suostuneet paljon suurempiin myönnytyksiin kuin mitä vaikkapa terveysliikuntasuositusten täyttäminen vaatii. Ja olemme myös oppineet, kuinka itselle hyvää tekeviä suosituksia voi arjessa toteuttaa.”

Lue seuraavaksi nämä

Juhlat siirretty – lahjoja otetaan silti vastaan

Likes merkittiin säätiörekisteriin tasan 50 vuotta sitten. Liike, liikkuminen ja fyysinen aktiivisuus tuskin menevät muodista tulevaisuudessakaan, kirjoittaa Maria Rantala.

Lue lisää

Rajatuissa oloissa palaamme perusasioiden äärelle

Vuoden alussa Meijän perhe liikkeellä -hanke pääsi niiden seitsemän hankkeen joukkoon, joiden toteuttamista sosiaali- ja terveysministeriö lähtisi tukemaan terveyden edistämisen määrärahalla. Hankehakemuksen riskianalyysiin emme todellakkaan osanneet viime kesänä kirjoittaa, että hankkeen toteutumista uhkaava riski voisi olla maailmanlaajuinen pandemia, koronavirus.

Lue lisää