Verhon takaa

Viime viikon tiistaina julkaistiin tieto Likesin ja JAMKin aikeesta tiivistää yhteistyötä. Tavoitteeksi asetettiin toimintojen yhdistäminen niin, että Likesin toiminnat ja henkilökunta siirtyvät JAMKille 1.1.2022 mennessä. Aiesopimuksen tavoitetila on kirjattu sen verran vahvasti ja selkeästi, että ei ole liioittelua ajatella: nyt ollaan tosissaan.

Miltä nyt tuntuu?

Sain muutamaan otteeseen vastattavakseni klassisen ja kuluneen urheilukysymyksen. Ihan hyvä kysymys, eikä helppo. Olinhan julkistanut työelämäni suurimman uutisen, katsottiinpa menneeseen tai tulevaan, uskallan arvioida. Vastaukseni olisi voinut olla klassinen ”ei tässä oikein tajua mitä on tullut tehtyä”. Rehellinen vastaukseni olisi ollut B. Virtaselta kaapattu: ”väsyttää”.

Aiesopimuksen allekirjoitus tavallaan päätti neljän vuoden mittaisen tutkimusmatkan. Syksyllä 2016 opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti, että jatkossa yleisavustukset saisivat kattaa korkeintaan 80 % avustettavan toiminnan hyväksyttävistä kustannuksista. Likesin silloisen avustustason mukaisesti olisimme tarvinneet vuosittain vähintään 150 000 € yksityistä, kohdentamatonta rahoitusta pystyäksemme vastaanottamaan yleisavustuksen. Yhtälö näytti mahdottomalta. Tämän totesin marraskuussa 2016 YT-tiedotustilaisuudessakin. OKM:n virkamiehille kerroin suoraan, että jos ehdot toteutuvat, me panemme lapun luukulle ja sammutamme valot.

Tuntui epätoivoiselta.

Onneksi rajoitus ei toteutunut aivan tuossa muodossaan, mutta ajat, jolloin avustukset saivat kattaa kaikki toimintojen kustannukset, olivat kuitenkin takana. Koetimme silti olla jonakin. Lokakuussa 2016 olimme mukana allekirjoittamassa sopimusta Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHOn perustamisesta. Likes oli tässä hyvää tarkoittavassa yhteenliittymässä 15 muun organisaation kanssa, mukana myös JAMK.

OKM:n ohjeistus 2016 käynnisti kuitenkin yhteistyössä säätiön hallituksen kanssa pohdinnan ja etsinnän: miten Likes saisi toiminnalleen vahvemmat taloudelliset hartiat? Pikaisesti kuitattiin mahdollinen paluu yhteen KIHUn kanssa – OKM oli esittänyt tätä mm. 2012 – ei auttaisi, liian pieni liittymä. Pääomitusesitykset Jyväskylän kaupungille eivät nekään saaneet myönteistä vastaanottoa. Ajatusleikkiä tai mielikuvaharjoituksia kävin monenkin eri säätiön ja yhdistyksen kanssa, mutta mikään ei tuntunut ihan oikeasti osuvan kohdalleen. Osasyynä oli ehkä se, että ainakin itse ajattelin asiaa silloin hyvin kapeasti talouden ja Likesin näkökulmista ja käänsin kiikarini vain saman alan toimijoihin, joko liikunnan tai tutkimuksen.

Tuntui umpikujalta.

Jatkossa lähestyin asiaa toisin. Esitin kysymyksen, miltä se näyttäisi, jos Likesin toteuttamat operaatiot olisivatkin jonkun toisen organisaation toteuttamia? Ensimmäinen tällainen harjoitus tehtiin hiljaa omassa porukassa, kumppanikandidaattina taas KIHU. Huippu-urheilun, olympiarenkaiden ja Liikkuvan koulun tai KKI-ohjelman yhteisesiintyminen ei näyttänyt harmoniselta. Jyväskylän yliopiston ja liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa toimintojen sisällöllinen harmonia löytyi, mutta mutkan takana odotti yllätys. Likesin saamalla (runsaalla) rahoituksella tuotetaan asioita (liikunnan edistämistä), joista yliopistoa ei palkita. Yhdistetty kokonaisuus näyttäisikin huonosti tuottavalta! Lupaavasti alkanut selvittely lässähti epätarkoituksenmukaiseksi. Yhteisistä projekteista toki olisi hyötyä kummallekin osapuolelle, mutta vakavampaan suhteeseen ei ollut järkevä ryhtyä. Ei naurattanut.

Olen ollut Likesin peräsimessä vuodesta 2007 lähtien. Säännöllisen epäsäännöllisesti olen pohtinut, missä kontekstissa meidän tekemisemme olisi parasta olla tässä yhteiskunnassa. Missä ja miten pääsisimme parhaiten päämääriimme ja tavoitteisiimme? Tämän pohdiskelun taustalla on kulkenut ajatus siitä, että jokainen valinta on aikansa lapsi. Koska ajat muuttuvat, toimintatapoja ja aiemmin tehtyjä ratkaisuja on perusteltua tarkastella, varsinkin suuremmissa murroskohdissa. Missä ja minkälaisessa toimintaympäristössä ihmisten liikkumisen tutkimista ja liikunnan edistämistä olisi siis tarkoituksenmukaisinta tehdä?

Tartuin epätodennäköiseen oljenkorteen. Onhan tämäkin varmistettava…

Juuri ennen kesälomia 2019 eli vajaan kolmen vuoden KEHO-seurustelun jälkeen esitin kysymyksen JAMKin Hyvinvointiyksikön johtajalle Pertti Malkille: miltä se näyttäisi, jos Likesin toiminnot olisivatkin JAMKin toimintoja? Elokuussa kysymykseen vastasivat myös rehtori Jussi Halttunen ja T&K-päällikkö Petri Moilanen. Koin yhdet parhaista työurani aikaisista fiiliksistä viime syksynä, kun pala toisensa jälkeen alkoi löytää paikkansa ja oivalsin tämän prosessin voivan johtaa johonkin uuteen ja parempaan. Syksyllä 2019 kerroimme henkilöstölle selvittävämme mahdollisuuksia strategisen yhteistyön syventämiseen JAMKin kanssa. Seuraavan huipun odotan kokevani yhdessä työntekijöiden kanssa, kun he vuorostaan alkavat nähdä mahdollisuuksia uudessa toimintaympäristössä. 

Alakko nää olleen mun kans?

Viimeisen vuoden aikana tehty JAMK-harjoitus on tuntunut motivoivalta ja innostavalta koko ajan. Kipeät asiat ovat olleet avoimesti pöydällä, mutta niihin ei ole jumiuduttu. Tutustumisen myötä vastaan on tullut jatkuvasti uusia aihioita ja ideoita, jotka ovat rohkaisseet jatkamaan keskusteluja. Tapaamiset ovat kerta toisensa jälkeen vahvistaneet käsitystä uudenlaisen toimintaympäristön tarjoamista mahdollisuuksista tehdä täysin uudenlaisia avauksia liikkumisen edistämisen kentällä. Prosessi on antanut varmuuden, että liittoutumalla ja siirtymällä JAMK-kokonaisuuteen me pääsemme lähemmäksi niitä toimijoita, jotka työskentelevät päivittäin kentillä, joihin haluamme vaikuttaa. Kun kaksi näin sopivasti erilaista yhdistävät osaamisensa, saadaan varmasti vielä monta kertaa sanoa OHO!

Porukkamme tulevaisuudesta

Likesin työntekijät pudotettiin tuolilta viime viikon tiistaina, kun aiesopimuksen allekirjoituksesta kerrottiin henkilöstölle. Käynnissä on nyt hapuilu entiseen ja samalla kohti uutta. Sitä mitä oli olemassa vielä maanantaina 26.10.2020, ei enää ole. Tulevaisuus näyttää epämääräiseltä, vaikka sitä katsoisi minkälaisilla kiikareilla tai pimeänäkölaitteilla tahansa. Tilanne tuntuu vaikealta, oudolta ja herättää valtavasti kysymyksiä. Työntekijöiden osalta vaikeimmat, uusimmat ja parhaat asiat ovat nyt edessä. Tuleva vuosi on meille kaikille vaativa ja raskas. Samalla se on myös äärimmäisen palkitseva. Vuoden päästä näkymät ovat aivan erilaiset kuin nyt. Tämä tilanne vaatii rohkeutta heittäytyä ja annoksen lapsenuskoa siihen, että hyvä tästä tulee. Emme ole menossa sinne mistä lähdimme, edessämme on loistava tulevaisuus! [Ei tosin helppo.]

Tunnen porukkani ja tiedän, että pystymme kulkemaan kohti tavoitetta, vaikka mitään valmiiksi tallattua ja viitoitettua polkua edessämme ei olekaan. Emme ole ensimmäistä kertaa reissussa. Kenelläkään ei ole syytä epäillä omaa kompetenssiaan tai sitä, etteikö pystyisi kiistattomasti pärjäämään ja menestymään tulevassa uudessa toimintaympäristössä. Luotan siihen, että tulevissakin vaiheissa osoitamme olevamme innovatiivisia, joustavia, muuntautumiskykyisiä ja kyvykkäitä tarttumaan rohkeasti eteen avautuviin mahdollisuuksiin.

Kaverin puolesta kyselen

Likes on toiminut ennen kaikkea verkostoissa. Yhdessä pystymme löytämään ratkaisuja yhteiskunnallisesti merkittäviin ongelmiin. Tekemämme valinta ei rajoita yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa. Yhteistyökumppanimme voivat siis olla levollisin mielin; toimimme verkostoissamme aivan kuten ennenkin. Tai ainakaan en tunnista mitään asiaa, joka vaikuttaisi niin, että toimintatapamme verkostoissa muuttuisivat huomattavasti tulevaisuudessa. Toki jatkossa voimme tuoda yhteiseen pöytään jotain uutta uudesta toimintaympäristöstämme.

On selvää, että jokaisessa organisaatiossa on omat tapansa toteuttaa hankkeita. JAMKin tavat ovat todennäköisesti hieman erilaiset kuin mihin olemme tottuneet. Mutta erilaisuudelle on perusteet. Uskon naiivisti, että jokainen organisaatio etsii mahdollisimman järkevät tavat toteuttaa asiansa. Ja jos tulevaisuudessa asioita tehtäisiinkin eri tavalla, jokaisen on tällöin puntaroitava, onko se oikeasti merkittävä asia vai vain erilainen. Tavoitteemme on, että kumppanimme näkevät muutoksen arjessaan vain sähköpostiosoitteen loppuosan vaihtumisesta. Päämäärämme ei muutu, vaikka kaikki muu muuttuisi.

JAMK ja Likes ovat kihlautuneet suomalaisten liikkeen lisäämiseksi. Voi olla, että emme enää jatkossa tee kaikkea sitä, mitä olemme tehneet ennen. Jostain pitää irrottaa, että voi tarttua uuteen. Tämä avaa myös kumppaneillemme mahdollisuuksia kantaa enemmän vastuuta asioista, joissa me olemme ennen olleet vahvemmin mukana. Isot laatat liikkuvat suomalaisella liikuntakentällä. Toivon, että muutoksessa kiinnityttäisiin enemmän varsinaisen asian edistämiseen kuin oman aseman vahvistamiseen. Työtä riittää vielä oikeissakin asioissa eli siinä, että kaikki liikkuisivat riittävästi!

Joo, alan mää. Nyt tuntuu hyvältä.

Lue seuraavaksi nämä

Nuorisokulttuurisissa lajeissa moniosaaja loistaa – mitä liikunnanedistäjän on siitä hyvä ymmärtää?

Ymmärtämällä nuorisokulttuurin erilaisia liikunta- ja urheilulajeja sekä liikkumistapoja voidaan vaikuttaa liikkumattomuuden haasteisiin. Kansanterveydellisistä syistä tutkijoiden tulisi olla erityisen kiinnostuneita niistä lajeista ja harrastajista, joiden parissa kehittyy kokonaan uudenlaisia liikkumistapoja ja asenteita liikkumista kohtaan, kirjoittaa Joakim Särkivuori.

Lue lisää

Kun kaikki muuttuu muuksi

Korona-ajan rajoitukset ovat nostaneet maailmanlaajuisesti esiin yhden keskeisen, pysyvän tekijän: ihmisellä on tarve liikkua.

Lue lisää