Luontoympäristö toimii palautumisen lähteenä

Mitä hektisempää arki on, sitä tärkeämpi rooli palautumisella on. Ylivirittynyt keho ja mieli kaipaavat rauhoittumista, mutta rentoutuminen on usein helpommin sanottu kuin tehty. Luonto tarjoaa onneksi lukemattomia mahdollisuuksia kiireettömään oleiluun ja lomalaisen akkujen lataamiseen.

Pitkään odotettu loma nostattaa monen odotuksia. Sukulaisia ja tuttavia olisi tavattava, mökillä olisi paljon puuhaa, kalenteriin olisi merkattuna myös useampia juhlia ja tapahtumia. Nykyajassa kiireetön, rento oleskelu ja mielekkäiden asioiden tekeminen vaihtuvat liian usein stressintäyteiseen loma-ajan suorittamiseen. Lomakin voi viedä voimavaroja.

Kuulostaako tutulta? Lomalta töihin palattuasi tunnet itsesi yhtä väsyneeksi kuin lomalle lähtiessä? Voisitko tällä kertaa lomailla laadukkaaseen palautumiseen keskittyen? Tiesitkö, että lyhyilläkin luontokokemuksilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia?

Kolme henkilöä on kalliolla auringossa syömässä retkieväitä. Yksi heistä kaataa pannusta juotavaa kuppiin.

Palautuminen on prosessi, jossa mieli ja keho elpyvät arjen kuormituksesta. Palautuminen suojaa elimistöä stressin haittavaikutusten kertymiseltä. Palautuminen ja kyky irrottautua työstä ovat olennaisia kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Palautuminen on yksilöllistä. Osa palautuu parhaiten lukemalla, toinen hakkaamalla halkoja ja kolmas tapaamalla ystäviä. Fyysinen aktiivisuus ja hikoilu tuovat myös monelle virtaa. Tärkeintä on tunnistaa oma kulloinenkin palautumisen tarve ja se, millaiset asiat toimivat itsellä parhaiten palautumisen keinoina.

Kolme henkilöä meloo ilta-auringossa. He ovat selin kameraan päin. Veden pinta on tyyni ja taivaalla hohtaa pilviverhon takaa aurinko.

Jokainen kaipaa joskus rentouttavia irtiottoja työarjesta. Vastapainona työn ja arjen kuormituksille luonto avaa mahdollisuuksia pelkkään oleiluun. Luonnossa ei tarvitse suorittaa. Miltä esimerkiksi tuntuisi vain sulkea silmät ja hengittää syvään?

Kun liikut luonnossa, tuoksut, äänet sekä muut sen tuottamat aistimukset tuottavat moniaistisia kokemuksia. Luonnon elvyttävä ja virkistävä vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, miten keskittymiskyky paranee, syke laskee ja verenpaine voi madaltua. Luonnossa liikkuminen tarjoaa myös mahdollisuuksia yhteiselle tekemiselle ja sosiaalisten siteiden vahvistamiselle.

Loma on oiva tilaisuus tutustua omaan lähiluontoon tai hakea jo entuudestaan tutuista maisemista uusia näkökulmia vaikkapa luontovalokuvia ottamalla. Mitä kiinnostavaa ympärilläsi huomaat? Mikä näyttää sinusta kauniilta? Mihin haluat pysähtyä ja millaiset maaston muodot houkuttelevat sinua luokseen?

Sammaleisella kivellä on heinänkorsi, johon on pujotettu kypsiä metsämansikoita.

Suomen luonto on vehreimmillään juuri nyt. Lähde siis ulos ja koe, mitä seikkailuja luonnolla on sinulle tarjottavanaan!

Kuvat: ©Teemu Ripatti

Lue seuraavaksi nämä

Takaapäin kuvattuna penkillä istuva aikuinen ja kaksi lasta.

Liikkuminen osana perhekeskustoimintaa – hyvää perheille ja työntekijöille

Eri puolilla Suomea toimivat perhekeskukset tukevat perheiden hyvinvointia monin tavoin. Ennaltaehkäiseviä ja korjaavia tukitoimia tarjotaan sekä lapsille että vanhemmille. Likes ja Keski-Suomen Liikunta ry ovat jo vuosia esitelleet liikuntaa, liikkumista, arkista aktiivisuutta, toiminnallisuutta ja luontoympäristöjen hyödyntämistä varteenotettaviksi keinoiksi perheitä kohdatessa. Aktiiviset työskentelytavat tukevat myös työntekijöiden työkykyä ja hyvinvointia.

Lue lisää

Kuvassa lapsi hyppää kivelle kädessään keppi.

Liikkumisen laadun mittarina suupielten suunta

Liikunnan ilolle ei ole juuri löytynyt tilaa tai arvoa liikunnan tutkimuskentällä, vaikka usein juuri se motivoi liikkumaan kaikista parhaiten. Liikunnan iloa on myös hankala tutkia erityisesti pienten lasten kohdalla, joille abstraktien asioiden sanoittaminen ei ole vielä luontaista. Tutkimuskoordinaattori Anette Mehtälä kuvaa, kuinka Piilo-hankkeessa liikunnan ilolle annettiin suuri painoarvo ja sen tutkimukseen kehitettiin uusia menetelmiä.

Lue lisää