Kun kaikki muuttuu muuksi

Korona-ajan rajoitukset ovat nostaneet maailmanlaajuisesti esiin yhden keskeisen, pysyvän tekijän: ihmisellä on tarve liikkua.

Kirjoitus on Johtajan katsaus, joka on julkaistu Likesin vuoden 2019 Toimintatiedoissa.

Olen pitänyt tätä palstaa nyt 13 vuotta. Pikaselauksella kirjoitusteni toistuvaksi teemaksi osoittautuu muutos. Pankkikriisi, huippu-urheilun muutos, liikuntajärjestöjen muutos, valtionavustusehtojen muutos, hallitusohjelmien muutos, liikuntapolitiikan muutos, liikunnan yhteiskunnallisten perustelujen muutos, Hippoksen alueen toivottu muutos. Tämän katsauksen ydinsisällön piti olla Likesin 50-vuotisen historian kohokohtien kertaaminen, nykyisten toimenpiteiden urotekojen hehkuttaminen ja uusien visioiden maalailu. Sitten tuli suuri muutos, jonka varjoista haluan silti nostaa yhden konkreettisen seikan: Likes uudisti brändinsä – ja vaikka olenkin jäävi, sanon, että onnistuneesti!

Tätä kirjoittaessani, 28. toukokuuta 2020, pysähdyn miettimään, mikä mahtaisi tässä kaleidoskooppisessa maailmassa pysyä keskellä, muuttumattomana. Korona-aika, sen tuomat rajoitukset sekä ihmisten nöyrä rajoitusten noudattaminen ovat nostaneet maailmanlaajuisesti esiin yhden keskeisen, pysyvän tekijän: ihmisellä on tarve liikkua. Luonnossa liikkumisen suosion räjähtäminen, etätyön esiin nostama työskentelyn tauottamisen merkitys, työkavereiden tapaamisen tärkeyden oivaltaminen – vain muutama mainitakseni. Nämä kaikki kytkeytyvät tarpeeseemme liikkua, tavata toisia ja olla aktiivisia.

Olemme oppineet koronaviruksen myötä paljon, ja poikkeustilanne on saanut arjen liikkumisen näyttäytymään uudessa valossa. Kyllä, yhä useampi on alkanut huomata liikkumisen merkityksen ja mahdollisuudet – ja mitä erilaisimmissa yhteyksissä! Yhä enemmän olemme tilanteessa, jossa ”meidän asiasta” alkavat puhua myös muut kuin ”me”. Sitähän me liikunnan ja liikkumisen edistäjät olemme toivoneet pitkään, mutta olemmeko myös hiukan pelänneet? Olemmeko valmiita siihen, että liikunnan ja liikkumisen puolesta puhuvat ja tekevät myös muut kuin meidän vanhat tuttumme? Saako viestiämme viedä eteenpäin muut kuin me itse?

Jos olen joskus aikaisemmin povannut muutosten olevan edessä, niin nyt sanon, että ne tulevat vastaan huomenna. Veikkauksen tulevaisuus järjestötoiminnan keskeisenä rahoittajana on epävarma ja liikunnan ja urheilun asema kaikkea muuta kuin turvattu. Me yleishyödylliset toimijat olemme tämän maailman virrassa matkustajia, mukana kulkijoita. Ellemme sitten ota käsiimme meloja ja jaksa kauhoa riittävän vahvasti, jotta voisimme itse ohjata kulkuamme. Voimia Likesin henkilöstöllä ainakin on, kunhan vain löydämme melat!

Lue lisää Likesin viime vuodesta

Lue seuraavaksi nämä

Verhon takaa

Viime viikon tiistaina julkaistiin tieto Likesin ja JAMKin aikeesta tiivistää yhteistyötä. Tavoitteeksi asetettiin toimintojen yhdistäminen niin, että Likesin toiminnat ja henkilökunta siirtyvät JAMKille 1.1.2022 mennessä. Aiesopimuksen tavoitetila on kirjattu sen verran vahvasti ja selkeästi, että ei ole liioittelua ajatella: nyt ollaan tosissaan.

Lue lisää

Kohti valoa ja arvojen mukaista, hyvää elämää – mihin suuntaan huomioni tänään?

Kyky toimia itselle tärkeiden arvojen mukaan lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä elämää kohtaan. Myös kyky kiinnittyä ja tarttua hyvään itsessä, muissa tai erilaisissa tilanteissa palkitsee ja motivoi, kirjoittaa Anu Kangasniemi.

Lue lisää