Jotain uutta – jotain vanhaa

Likes ja JAMK allekirjoittivat tänään Likesin luovutusta koskevan sopimuksen. Takana on prosessi, jossa on ratkottu valtava määrä asioita. Yhteinen päämäärä on kuitenkin pysynyt koko ajan kirkkaana mielessä, eikä siitä ole tingitty. Keskikesän juhlan aikaan Eino Havas kirjoittaa, millaisissa sykleissä matka on edennyt ja mitä ajattelee tulevasta.

Koivuja

Elämme Suomessa vuoden valoisinta aikaa. Kesäpäivän seisaus kirjattiin maanantaille, nyt olemme jo matkalla kohti uudestaan pitenevää päivää. Kunhan kestämme tämän puolivuotisen lyhenemissyklin ensin.

Biomekaniikkaa tuntevat tietävät venymis-lyhenemissyklin. Liikkumisen kannalta se tarkoittaa sitä, että kudos mukautuu ensin yhteen suuntaan voidakseen sitten toimia toiseen suuntaan, ja tämä toinen suunta on se varsinaisen tarkoituksen mukainen suunta. – Meniköhän tämä nyt oikein? Kannattaa kysyä tohtori Kalliolta.

Venymis-lyhenemissykliä on muistuttanut monella tapaa valmistelu ja suunnittelu kohti yhdistymistä JAMKin kanssa. Prosessissa on menty usein reippaasti eteenpäin (lyheneminen), ja sitten taas otettu (aina harkittuja) askeleita taaksepäin (venyminen). Toistaiseksi lanka (kudos) ei ole katkennut. Yhteinen tavoite ja päämäärä on pysynyt koko ajan kirkkaana mielessä, eikä siitä ole tingitty. Molemmat osapuolet hakevat kasvua ja entistä parempaa tulevaisuutta, kummankin osaamiseen tukeutuen. Uutta kulttuuria ja tekemisen tapoja valmistaudutaan opettelemaan puolin ja toisin.

Prosessissa on tähän mennessä ratkottu valtava määrä asioita, eivätkä kaikki näkökulmat ole millään pysyneet ydinryhmällä mielessä tai tulleet heti huomioiduiksi. Kiitänkin henkilökuntaa siitä, että olette tuoneet esiin ja muistuttaneet seikoista, jotka ovat jääneet huomaamatta. Moniäänisyys on arvokasta. Mitä useampi silmäpari prosessia seuraa, sitä paremmin lopputulos kestää ja kerää katseita! Ja vaikka vielä ei kaikkiin esittämiinne kysymyksiin ole ollut antaa vastauksia, se ei tarkoita, etteikö niitä kysymyksiä pitäisi jatkossakin esittää.

”Molemmat osapuolet hakevat kasvua ja entistä parempaa tulevaisuutta, kummankin osaamiseen tukeutuen.”

Eilen pidetyillä Likesin aamukahveilla Tanja Onatsu kuvasi tämän kaiken muistuttavan muuttoa. Nyt on meneillään pakkausvaihe. Varsinainen muutto realisoituu sitten vuoden vaihteen jälkeen, kun vanhat tavarat ja tottumukset sovitellaan uuteen ympäristöön eikä mikään ole kuin ennen.

Likes on suurten muutosten edessä. Suuret muutokset eivät kuitenkaan ole poikkeuksia, niitä tapahtuu jokaiselle organisaatiolle. Varsinkin, jos toimii yli puolen vuosisadan ajan. Oleellista on, kenen aloitteesta muututaan, kuka muutosta ohjaa ja johtaa. Tässä tapauksessa muutosta tehdään Likesin aloitteesta, yhteistyössä JAMKin kanssa, kohti yhdessä sovittua päämäärää.

Juhannuspäivänä tulee tasan kaksi vuotta siitä, kun keskustelimme Likesin ja JAMKin yhteisistä intresseistä ensimmäisen kerran Pertti Malkin kanssa. Tänään allekirjoitimme luovutusta koskevan sopimuksen. Kevätpäiväntasauksen aikaan näemme jo varmasti ensimmäisiä konkreettisia merkkejä uudesta. Se, mitä vanhasta olemme halunneet ottaa mukaan, on käytössä uudessa ympäristössä luoden kenties jotain kokonaan uutta. Mitä se kaikki uusi on? Sitä ei vielä tiedä. Hakemuksia kuitenkin jo teemme yhdessä.

Toteutuessaan yhdistyminen tarkoittaa säätiön toiminnan loppumista. Ei suinkaan säätiön tarkoituksen katoamista, päinvastoin! Säätiöt ovat olemassa toteuttaakseen tarkoitustaan. Tämä säätiö perustettiin yli 50 vuotta sitten, siihen maailmanaikaan. Tarkoitus oli ylevä, perusteltu ja tärkeä. Eikäpä ihan mitättömiä ole säätiön aikaansaannoksetkaan olleet, näistä tarkemmin sitten historiikissa. -Mutta peijakas! Maailma ympärillä on muuttunut, siksipä säätiönkin on perusteltua muuttua – kuitenkin siten, että sen tarkoituksen toteuttaminen jatkuu. Tällaista tulevaisuutta kohti olemme nyt vakaalla matkalla.

Tällä viikolla on tapahtunut muitakin merkittäviä asioita. Ehkäpä kuitenkin mietimme tarkemmin, miten maa makaa näiden päätösten jälkeen vasta sitten, kun olemme ensin nauttineet keskikesän juhlasta asiaan kuuluvilla tavoilla.

Hyvää juhannusta!

Lue seuraavaksi nämä

Kuvituskuvassa siniset aivot sinistä taustaa vasten.

Aktiivisesti arjessa – läsnä (koulu)työssä

Liikkumisella on tärkeä merkitys aivojen terveydelle ja toimintakyvylle iästä riippumatta. Liikkuminen auttaa keskittymään niin työssä kuin koulutyössäkin, kirjoittaa Heidi Syväoja.

Lue lisää

Kuvassa näkyyy kävelevän henkilön jalat ja hänen varjonsa.

Liikuntapuheen löysä eettisyys

Eettisyydestä ja eettisestä toiminnasta puhutaan usein kokemuksena, jonka kaikki jakavat ja ymmärtävät samalla tavalla. Liikunnan ja urheilun kenttä ei ole tässä poikkeus. Eettisyydessä on kuitenkin yksilön ja yhteisön kokemuksiin ja moraalikäsityksiin perustuva puoli, joka keskustelussa tulisi huomioida, kirjoittaa Samuli Oja.

Lue lisää