Uusi julkaisu

Turvapaikanhakijoille suunnatut nuoriso- ja liikuntahankkeet

Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja -sarjassa on juuri ilmestynyt Nuoriso- ja liikuntahankkeet turvapaikanhakijatyön tukena 2016–2017, kirjoittajina Sanna Pasanen, Katja Rajala ja Kaarlo Laine.

Nuoriso- ja liikuntahankkeetJulkaisussa kuvataan turvapaikanhakijoille suunnattujen nuoriso- ja liikuntahankkeiden käytäntöjä, tuloksia, onnistumisia ja ongelmia. Hankkeet saivat opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää avustusta vuosina 2016 ja 2017. LIKES-tutkimuskeskus toteutti avustusta saaneiden hankkeiden seurantaa ja arviointia.

Hankeavustuksella järjestettiin mielekästä toimintaa 205 vastaanottokeskuksessa. Toimintaan osallistui yhteensä yli 16 000 turvapaikanhakijaa. Hanketoiminta tuki turvapaikanhakijoiden hyvinvointia sekä varhaista kotoutumista. Toiminta saattoi myös pitää yllä turvapaikanhakijoiden aktiivisuutta ja omanarvontuntoa sekä ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia. Vastaanottokeskuksen ja paikallisten toimijoiden kumppanuutena järjestetty toiminta lisäsi vastaanottokeskuksen ulkopuolista vuorovaikutusta ja turvapaikanhakijoiden integroitumista paikallisiin harrastusporukoihin. Parhaimmillaan hanketoiminta teki vastaanottokeskusten arjesta sujuvampaa ja helpotti henkilökunnan työtä. Turvapaikanhakijoiden hyvinvointia tukevan toiminnan saaminen osaksi järjestelmän rakenteita on kuitenkin vaikeaa.

Raportti kokoaa kymmenien hankkeiden kokemukset. Hankkeissa opittua voidaan käyttää turvapaikanhakijatyön kehittämiseen, jotta järjestelmä voi jo vastaanottovaiheessa tukea turvapaikanhakijoiden hyvinvointia ja aktiivisuutta sekä varhaista kotoutumista. Erityisesti turvapaikanhakijalasten ja -nuorten harrastamista yhdessä suomalaisten lasten ja nuorten kanssa tulee mahdollistaa.

Raportin voit ladata pdf-muodossa LIKESin julkaisuhakemistosta.

Lisätietoja

Rajala Katja

Tutkija

Puhelin 040 065 8003
Sähköpostiosoite
Osoite LIKES-tutkimuskeskus, Rautpohjankatu 8, 40700 Jyväskylä
Asiantuntemus liikunnan edistämiseen liittyvien hankkeiden seuranta ja arviointi, koulupäivän aikainen liikkuminen, nuorten subjektiivinen sosiaalinen asema, lasten ja nuorten osallisuus, hanketuki

Laine Kaarlo

Yksikönjohtaja, LINET-tutkimusyksikkö

Puhelin 040 024 7473
Sähköpostiosoite
Osoite LIKES-tutkimuskeskus, Rautpohjankatu 8, 40700 Jyväskylä
Asiantuntemus seuranta- ja arviointitutkimus, sektoritutkimus, sosiologinen tutkimus, nuorisotutkimus
 
Jaa sivu: